Era

Just me, myself and I, avagy kulonben sem. De.

Home sweet home

Itthon vagyok. Saját ágyikó, melegség, gyermek-energia, pihenés. 

Elment a szegedi ágyam, és szépen mindent el tudok adni.

Az autóm hirdetése másodikán jelenik meg. Kíváncsian várom a fejleményeket. 

Az utazásom időpontja egyelőre még nincs meg, ez attól függ, hogy a szállásadóm vendégei mikor mennek haza. Január 20 körül tippelem. 

Továbbra is nyugodt vagyok. Tanulom a hollandot ezerrel, és küzdök a helyesírással, mint malac a jégen. :)

Eladom a kocsimat meg a lovamat

Az ember lánya meghirdeti azokat a tárgyakat, amelyeket sem magával vinni nem tud, sem itthon hagyni.

A legnagyobb szerencse, hogy a főbérlőm megveszi a mosógépemet, és holnap elviszi az ágyamat egy olyan család, akik szintén külföldre költöznek, csak ők Amerikába. (és kiadják a lakásukat, ahová kell az én szépséges ágyam) :) Azt mondták, nagyon jól teszem, hogy megyek. 

Eladósorban van még a hűtőm, a mikróm, a bicaj és az autóm. 

Furcsa, hogy az egész életem mennyire a költözés és a váltás körül forog. Nyugodtan kihasználom az utolsó heteket, találkozom azokkal, akik fontosak nekem, és Szeged minden kis momentumát jól megfigyelem, magamba szívom, hogy legyen mire emlékeznem a honvágyós időszakokban.


Mr Postman, set me free!

Magyar Posta

A 68(!) perc alatt, amit a Postán vártam megìrtam 3 mailt, lebonyolítottam 2 telefonhívást, és feladtam két hirdetést.

Ennyi idő alatt megtudtam, hogy az egyik férfi köcsögmintás bélyeggel ellátott levelet küld a miniszterelnöknek, mert arra biztosan kap választ, a másik elmesélte a fél életét a szegény jómunkás hölgynek, a harmadik egy akkora csomaggal jött, hogy sehogyan sem tudták bevinni lemérni, majd lett egy költő, akinek hirtelen ott termett egy ismerőse, aki professzor...
Mindezek után a hölgy mondta nekem, hogy ők nem is tudnak segíteni, ne haragudjak már, menjek át a Nagyállomásnál lévő postához. Gyász.

 

 

Mit is mondhatnék?

Én: - Elköltözöm Holla

Nem én:  - De hát az tengerszint alatt van!

Én: - ... Igen, 7 méterrel.

Nem én: - Ùristen! Vigyázz, nehogy kiöntsön, ha jön egy nagy vihar!

.......

Érdekes hivatalok

Amíg Szeged egy naaagy elismerést kapott ügyintézésből, addig otthonomhoz közel lévő város (név nélkül) nem. Hanem épp ellenkezőleg.

Párbeszéd telefonon:

-(hölgy) Jàràsi Hivatal.

-(én) Üdvözlöm. Köcsög Józsefné vagyok, és külföldre történő költözést szeretnék bejelenteni. Tudna ebben segíteni?

-(hölgy)...ööö, én nem, de kapcsolok egy illetékest.

-(én) Köszönöm.

Kapcsolás, sipolàs.

- (én) Hallo. Üdvözlöm. (Ugyanazt elmondom)

- (hölgy) Na, ez jó kérdés. Én nem tudom, mert most kezdtem, ez az első napom...De hívja a következő számot.

Felhívom. Egy hölgy veszi fel. Tàjszólàs van.

- (hölgy) Hallo.

- (én) Üdvözlöm... (szokásos szöveg)

- (hölgy) Az a helyzet, hogy közös telefonunk van a Marikàval, és most kint van mosdóban. Vissza tudnà hívni később?

-(én) ??? Igen... de mikor? Kisdolog vagy nagy? :)

- (hölgy) 10 perc múlva lehet màr.

Visszahívtam 10 perc múlva, de nem vették fel. Lejárt a munkaidő.

 

Így esett, hogy SEMMIT sem sikerült megtudnom semmiről.

Szeged ügyintézésből jeles

Munkaügyi Központ

Tehát, az első dolog, hogy beszéltem egy Tímea nevű fiatal nővel (igen, TÍMEA! :)), aki arra specializàlódott, hogy minden kérdésre vàlaszoljon külföldi munkavàllalàssal kapcsolatosan. Ez így is történt. Hasznos címeket adott, végtelenül készséges és felkészült volt, minden kérdésemre választ kaptam.

 

Megyehàza

Hirtelen jött a gondolat, hogy bekanyarodom a Megyehàzàra, hátha ott is megtudok pár okossàgot. Kértem sorszámot, és azonnal sorra is kerültem. Egy középkorú nő tájékoztatott, hát tüneményes volt! Az én esetem azért speciális, mert nem szegedi vagyok, így nála nem tudtam bejelenteni költöznésemet, de pikkpakk készített nekem egy ún. ügyfélkaput, amin keresztül online tudok ügyintézni külföldön, és amin pl. visszanézhetem az elmúlt 14 év orvosi vizsgálatait. Annyit el kell mondanom, hogy nem vagyok nagy orvoshoz járó, elég sok bejegyzés volt... surprise surprise... :)

Tehát amit tudtok tenni költözés előtt, az annyi, hogy bementek a munkaügyi kozpontba, az aktuális járási hivatalba, okmányirodàba és a NAV-hoz. Minden mást már kint kell intézni.

 

Teendők

Szóval, egy kedves, tüneményes volt tanítvànyommal, Zsuzsával találkoztam ma délelőtt, aki azt mondta: "Onnan tudod majd, hogy jó irányba haladsz, hogy minden összesimul, odaillik."

Bementem a munkaügyi központba, hogy időpontot kérjek két hölgyhöz, munkanélküli lejarta és külföldi munkavàllalàssal kapcsolatos infocsere céljàból. Arra számítottam, hogy tömeg lesz, és valamikor idénre még kapok idopontot. Ehelyett SENKI nem volt előttem, és egy órával későbbre kaptam időpontot az egyik hölgyhöz, közvetlenül utána pedig a másikhoz....

Van kérdés? :)

Minden kezdet kezdete nehéz

Az első lépés az, amikor közlöd az otthoniakkal, hogy elköltözöl. Ez nehéz. A családod már tudja, és támogatnak benne maximálisan, a barátaid szintén, a munkatársaid, a diákájaid meglepődnek. Szépen, lassan mindenkinek beadagolod, hogy mi a terved. 
Sírás az már volt. 
A költözés várható ideje: 2015. január közepe.